Intervju med Markus Hökfelt, Investment Director på SEB Greentech VC


no-repeat;left top;;
auto

SEB Greentech VC är ny partner till Sweden Sustaintech Venture Day. Vi träffade Markus Hökfelt som tidigt rullat ut laddning för elbilar och solenergi på Fortum och både startat eget och varit investerare inom grön teknik. De första investeringarna i portföljen har gått till syntetisk biologi för att ersätta kemikalier, vågkraft, klimatdataverktyg för städer och slamåtervinning.

no-repeat;left top;;
auto

”Självklart finns framtidens ledande bolag inom det gröna teknikområdet. Det är vår tids största utmaning och också affärsmöjlighet. Enligt McKinsey är det 3,5 trillioner dollar som saknas – och ytterligare en trillion dollar per år om man lägger till det fossila bränslet som ska bytas ut.” säger Markus Hökfelt och som många andra ser han fram emot att träffas live och mingla med både bolag och investerare den 22 mars.

default

Hökfelt Markus_20200914_0013_webb
full

Markus Hökfelt, SEB Greentech VC

no-repeat;left top;;
auto

default

SEB Greentech VC är bankens eget VC-bolag som investerar i tidig, grön teknik som har stor potential för att skalas upp. SEB har ett stort intresse i att vara med och skapa nya industrier och har också stora kunder i banken med behov av att förstå och investera i grön teknik.
no-repeat;left top;;
auto

”Vi siktar på investeringar med 1-4 miljoner EUR i entry ticket. Jag ser ett gap i kapital för uppskalningsfasen för de här bolagen. Industriella investeringar kräver ett långsiktigt perspektiv och här kan banken vara en bra partner på resan. Vi har en större uthållighet” säger Markus.

Och ett visst mått av tålamod krävs när nya industrier ska byggas. SEB Greentech VC investerar i tidiga bolag och ju tidigare de går in desto mer tillväxtpotential finns det förstås. I 80 procent av fallen är man medinvesterare men resterande 20 procent av fallen huvudinvesterare och då är det ofta en bransch eller ett företag som banken redan har mycket god koll på.

Fördelen att ha SEB Greentech som investerare är förstås den kompetens och det stora nätverk som banken kan erbjuda men också tillgång till andra finansieringsformer. SEB utvecklar för närvarande nya investeringsformer som passar den här typen av bolag.

De fyra första investeringarna i portföljen är EnginZyme – en plattform som med immobiliserade enzymer producerar gröna kemikalier, C Green Technologies – som gör om bioslam till biokol samt Cor Power Ocean – som kommersialiserar vågkraft, samt Climate View – ett grönt stadsutvecklingsverktyg för smarta städer där de två sistnämnda båda är med och presenterar sig på Sweden Sustaintech Venture Day.

Markus Hökfelt startade sitt arbete som konsult på Accenture där han mycket tidigt arbetade med energivisualisering för solpaneler och elbilsladdning i uppdrag för Fortum. Han och hans bror har också startat ett eget bolag och de senaste fyra åren har han varit Fondchef på Almi Invest Greentech. Han har alltid arbetat med gröna investeringar och är nöjd över den utvecklingen som skett men samtidigt orolig för att det fortfarande behövs betydande investeringar, och det snabbt, för att nå NetZero målen.
no-repeat;left top;;
auto

”Vi hoppas dock att fler vågar att trycka in mer pengar i den här sektorn. Vi måste accelerera den positiva gröna utvecklingen och det är ju här de framtida affärsmöjligheterna finns” avslutar Markus Hökfelt.

_DSC3808_low
full
C Green Technologies

PERSONPROFIL:

Ålder
Utbildning
Titel
Framtidsvision
Löser utmaning

Bästa lästips
Hållbart fritidstips

43
Civilingenjör Maksinteknik med Technology Management, LTH
Investment Director
NetZero
Investerar i och driver gröna spjutspetsteknologier, inte sällan med hårdvara
Sapiens
Få grön hävstång på ditt eget arbete

no-repeat;left top;;
auto