Intervju med Magnus Eriksson, grundare av Echandia
no-repeat;left top;;
auto
Även stora transporter på havet måste klimatanpassas och lösningen är att elektrifiera mer. Trots utmaningar med att förändra den globala sjöfarten driver kraftiga politiska beslut det senaste året nu på utvecklingen. Magnus Eriksson startade Echandia utifrån ett antal patent han hade för u-båtsdrift som sedan applicerades på tung sjöfart. Idag ligger Echandia längst fram i världen med batteri- och bränslecellssystem för stora, tunga applikationer inom sjöfart. Både elektriska färjor för kollektivtrafik, batterier för stora transportfartyg och bränslecellsdrivna katamaraner finns på företagets meritlista.
no-repeat;left top;;
auto
”Det är bråttom. Fartyg har en mycket lång livslängd så om vi ska påverka utsläppen de närmaste 50 åren från den här trafiken måste de som byggs nu ha rätt driftlösning” säger Magnus Eriksson.
default
full
Bränslecellkatamaran i Österåker
no-repeat;left top;;
auto
default
”Från att ha kämpat länge så har vi nu en tätposition med stora kunder som löpande ger oss order. Jag är glad att vi behöll entreprenörsgnistan. Allt tar längre tid än man tror och då vi haft uthållighet så gynnas vi nu av den stora omställningen som sjöfarten står inför” säger Magnus Eriksson, grundare och vd på Echandia, som vunnit flera priser.
no-repeat;left top;;
auto
Echandias marknad är stor, närmast oändlig. U-båtar har redan gått på eldrift i 100 år så patentet Magnus Eriksson hade har bäddat för en bra utveckling. Echandia ligger i en förmånlig position med projekt på meritlistan som Movitz – världens första elektriska färja – som trafikerar sträckan Riddarholmen till Solna strand. Efter det utvecklades BB Green, världens snabbaste eldrivna färja, tillsammans med Green City Ferries. Staden Köpenhamn har etablerat en hel flotta av eldrivna passagerarfärjor som trafikerar stadens vatten och detta projekt har Echandia drivit tillsammans med Arrvia och Damen Shipyards. Och nu utvecklas världens första höghastighetskatamaran driven på bränsleceller som ska gå i kollektivtrafik i Österåker.
Echandia tar här nästa steg med bränslecellsutvecklingen i samarbete med ett bolag i Kanada. På sikt är det vätgas och bränsleceller som driver större fartyg. Därför är projektet i Österåker tillsammans med Green City Ferries en milstolpe.
Vattenvägarna har under en längre tid varit exkluderade från hållbarhetstänkande – det kan tyckas ironiskt att vi får köra med smutsig diesel i Stockholms känsliga vattendrag men inte på gator som ligger precis bredvid vattnet. Men nu börjar elektrifieringen nå även de stora tunga fartygen och här har Echandia etablerat sig.
no-repeat;left top;;
auto
En utmaning är att sjöfarten är global och fartyg söker sig till de platser där reglerna är mer tillåtande. I dagsläget har endast 0,3 procent av världens fartyg ett batterisystem ombord. Siffran för nya fartyg byggda under 2021 närmade sig 4 procent och tillväxten är stark men fortfarande liten i absoluta tal. Nu har dock EU satt ner foten och redan 2030 ska utsläppen från sjöfarten halveras – 2050 ska det vara reducerat med närmare 100%. FN:s organ IMO siktar på att halvera utsläpp till 2050 – och i detta åtagande är alla länder med.
Echandia planerar en kapitalrunda. då man är i ett läge där det kommer repetitiva ordrar från världsledande kunder. Vi ser fram emot att höra presentationen av Echandia på Sweden Sustaintech Venture Day. En grön global sjöfart känns angeläget.
no-repeat;left top;;
auto
Magnus Eriksson
PERSONPROFIL:
Utbildning:
Födelsestad:
Titel:
Framtidsvision:
Löser följande utmaning:
Bästa lästips:
Hållbart fritidstips:
Civilingenjör Farkostteknik, Naval Architect
Stockholm
VD
En utsläppsfri global fartygsflotta
Klimathotet
Bloggen – Wait but why
Catch & release eller segling
Heading + desc
no-repeat;left top;;
auto
0px
20px
height: 386px !important;
default
full
400
default
Mauris rhoncus orci in imperdiet placerat.
Vestibulum euismod nisl suscipit ligula volutpat, a feugiat urna maximus. Cras massa nibh, tincidunt ut eros a, vulputate consequat odio.
Vestibulum vehicula tempor nulla, sed hendrerit urna interdum in. Donec et nibh maximus, congue est eu, mattis nunc. Praesent ut quam quis quam venenatis fringilla. Morbi vestibulum id tellus commodo mattis. Aliquam erat volutpat. Aenean accumsan id mi nec semper.
Heading + desc
no-repeat;left top;;
auto
20px
Read more
#
icon-right-open-mini
right
theme
2
full