Temat för Sweden Sustaintech Venture Day 2021 är internationell scale-up. Vi intervjuar
no-repeat;left top;;
auto
full
Karl Andersson pitchar från scenen 2020
Matsmart som även var med förra året och har fått öka takten jämfört med planerna då intresset för deras affär varit så stor. På förra årets event stod bolaget precis inför lansering i Tyskland.
– Vi har gått från klarhet till klarhet och många förstår att matsystemet behöver förändras från grunden. Jag tror bara att utvecklingen mot en cirkulär ekonomi bara har börjat – idéer som vår där hållbarhet finns i själva kärnan är vad framtidens konsument vill ha, säger Karl Andersson, CEO och Co-founder.
Matsmart tar hand om konsumentprodukter som blivit över och säljer dem i en e-handel. Det kan vara överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender, korta eller ibland passerade bäst före-datum (bäst före är inte att förväxla med sista förbrukningsdag).
– Vi har idag nått breakeven och lönsamhet enskilda månader i Sverige. Tyskland har lärt oss att vi har en stor tillväxtpotential internationellt. På kontinenten och på den amerikanska marknaden har man redan en stor förståelse för ”hard discount” på konsumentprodukter och att då sälja dem som blivit över blir lätt att ta till sig, säger Karl Andersson.
Tysklandssatsningen har gått långt över förväntan och bolaget har fått skriva upp vår omsättningsprognosen flera gånger. På grund av Covid har matförsäljning online exploderat. Just nu omsätter Matsmart 700 miljoner på fyra marknader i Sverige och redan efter nio månader är bolaget uppe på 150 miljoner i Tyskland.
– Vårt sortiment blir spännande eftersom det styrs av vad vi får in från våra leverantörer, kunderna tycker det är spännande at titta in och se vad som finns idag. Vi är ju alltid out of season, när det är jul har vi inga julsaker. Kunderna är därför lojala och gillar att shoppa hos oss,.
Matsmarts första sajt lanserades 2014 av Erik, Kalle och Uffe som såg hur mängder med perfekt mat kastades, helt i onödan. Samtidigt hade världen börjat prata klimat på riktigt. Att inte kasta felfri mat var inte bara smart, utan superviktigt för planeten. Erik och hans två kompisar fattade att de var något stort på spåren och startade en e-handel från en källare med hjälp av ett verktyg för några hundralappar de hittade på nätet.
no-repeat;left top;;
auto