Portugisiska staten har i veckan beslutat att tillsammans med Svenska Energimyndigheten, InnoEnergy och privata investerare stötta den kommersiella utbyggnaden av Cor Power Oceans vågkraftverk med 7,3 miljoner Euro. Vi ringde upp Patrik Möller, CEO, som presenterar i kategori B och som också deltog på förra årets Sweden Sustaintech Venture Day. Vågkraft har länge gäckat många då haven är världens största förnybara energilager med en förmåga att leverera kontinuerligt dygnet runt – men de flesta kraftverk som byggts har inte stått pall för stormar och givit för lite effekt i förhållande till investeringen. Svenska CorPower Oceans kraftverk är inspirerade av det mänskliga hjärtat – med en funktion som släpper förbi stora stormvågor utan att ta upp stora laster och har lyckats ge 5 gånger mer effekt än tidigare. Detta har bidragit till att Portugal nu beslutat att stötta projektet som går in i kommersialiseringsfasen med flera kunder på kö. Första verket i kommersiell skala ska vara på plats i havet i Portugal i slutet av detta år.
– Detta är stora nyheter för vågkraften. Förra året stängde vi en runda med mer pengar från befintliga investerare Midroc New Technology och Almi Greentech. På fredagen efter Sweden Sustaintech Venture Day stänger vi årets runda med Pareto Securities där vi siktar på att bredda ägandet. Nu kan vi på allvar börja sälja våra verk till kunder. Vi känner ett stort, ökande intresse från både privata och offentliga investerare nu när vi lyckats visa en kommersiellt gångbar produkt, säger Patrik Möller.
Patrik menar att fler investerare har börjat förstå att den stora utmaningen när världen går mot 100 procent förnybart är att balansera produktion mot efterfrågan under årets alla timmar. Eftersom vind- och solkraft endast levererar när det blåser och solen skiner blir det stora variationer i elnäten och stor volatilitet på elpriset. Där är vågkraften – som är hyfsat konstant – ett bra komplement och kan fylla luckorna i det förnybara energisystemet. CorPower Ocean arbetar med flera stora kunder, däribland Simply Blue Energy – som utvecklar en park på västra Irland. De köper teknologi och utvecklar projekt som de i många fall säljer vidare till stora energibolag, däribland oljebolag som håller på att ställa om. Två flytande vindprojekt är redan sålda till Shell och Total, och fler och fler är intresserade av kombinerade parker med vind- och vågkraftverk. Det finns fler stora kunder på väg in.
– Fler är nu intresserade av att titta på deeptech-case och stora industriella satsningar, investerarna måste där ha ett tålamod som inte alla är vana vid, satsningen kan ta 10-15 år. Men nu är vi bara ett par år från att börja sälja i volym och det är allt fler som förstår att det är så stora värden som ska omvandlas på jorden, där man kan skapa en långsiktig affär. Vi har förberett oss genom att bli ett publikt bolag och på sikt är det möjligt att vi noterar oss så att fler ska kunna investera, säger Patrik Möller.
Patrik Möller som arbetat med projektet sedan 2011 känner att han under bolagets utveckling gått från att förklara sin unika boj till att mer prata om rollen som vågkraft har i det förnybara energisystemet och de stora frågorna för världen.
– Vi har blivit mindre teknikorienterade i vår kommunikation, många vet att vi leder tekniskt, så idag lyfter vi mer hela branschen och visar på vågkraftens styrka i framtida elmarknader, säger Patrik Möller.
CorPowers pressrelease kring Portugal-investering:
https://www.corpowerocean.com/corpower-secures-7-3-meur-investment-into-portuguese-wave-project/
Intervju med flera bolag, bland annat Patrik Möller på 2020 års Sweden Sustaintech Venture Day:
no-repeat;left top;;
auto