Renewcell återvinner både textilier och en massafabrik i sin mission att förändra modebranschen
Engagemanget märks tydligt när vi träffar Renewcells CEO Patrik Lundström. Det gäller förstås förändringen av modeindustrin som nu är en realitet såväl som att det nu står en fabrik klar för tillverkning av bolagets Circulose inom så kort tid som första halvåret 2022. Orsaken till att det kan gå så rekordsnabbt att bygga fabrik är att man återvinner en av SCA:s nedlagda tryckpappersfabriker i Ortviken. Fibrer ska brytas ned och processerna inom textilåtervinning är lika inom massa- och papperstillverkning. Inte bara det, i närheten runt fabriken hittar bolaget också rätt kompetens.
– Våra produkter är 100% återvunna, något vi ligger 5-7 år före konkurrenterna med. Därför känns det extra bra att vi fått in kapital så att vi kan bygga ut kapaciteten och börja sälja i stor skala till de kunder som nu efterfrågar Circulose, säger Patrik Lundström.[image src=”https://www.swedensustaintech.online/wp-content/uploads/2021/09/donka-renewcell-patrik-webb-004.jpg” width=”300″ height=”400″ align=”left”]
När Cleantech Scandinavia i samband med Sweden Sustaintech Venture Day släpper sin statistik, har investeringarna i svenska cleantechbolag ökat med 58% till 12,6 miljarder 2020. Fem bolag står för nästan hälften av dessa investeringar och ett av dem är Renewcell.
Detta följer också en internationell trend att det nu inte bara är energi som attraherar investeringar utan intresset ökar bland investerare för utbyte och återvinning av material i konsumentprodukter. Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sina kontrakt med HM och Levis och det har naturligtvis bidragit.
– Att vara börsnoterade har gjort stor skillnad. Bolaget får ett ramverk för kommunikation och ett pris på aktien men också en uppmärksamhet som gynnar affären. Vi kan ge fler möjlighet att vara med på resan mot en mer hållbar modebransch, säger Patrik Lundström.
Engagemanget är också tydligt att göra något bra av aktieägarnas pengar. Det har varit hyfsat lätt att förklara behovet av bolagets produkt och börsnoteringen innebär att fler kan vara med och driva utvecklingen mot cirkulär ekonomi. Konsumentmarknaden är enorm om hela modeindustrin ska börja återvinna. Med många småsparare på börsen är ju en notering idag inte bara en affär för några få investerare.
Att göra modeindustrin mer hållbar brinner Patrik för. Idén att kunna fortsätta välja nya kläder som följer modet men ändå att återanvända de gamla känns nära. Det innebär att vi kan fortsätta leva på denna planet med de vanor vi har men i mer harmoni med naturen. Dessutom, om fler fabriker återupplivas i orter där annars många industrier lägger ned så skapas jobb och fler får ett bättre liv. Tanken på att driva ett sådant bolag kan man bara förstå känns bra. Renewcell var med på förra årets Sweden Sustaintech Venture Day och är med i år igen. De presenterar i kategori B.
no-repeat;left top;;
auto