PRESSMEDDELANDE, 4 maj 2023

I två separata analyser konstateras att ett antal svenska cleantechbolag nu har klivit upp i högsta investeringsligan. Cleantech Scandinavias årliga DEALFLOW REPORT över Norden visar på överraskande stark internationell aktivitet där 80% av totalt investerat kapital i Norden kommer från icke-nordiska investerare. Svenska bolag är de som attraherar mest kapital i Norden (70 %) beroende på att de befinner sig i senare skeden i tillväxten. De fem största investeringarna ligger nu i ett intervall från 100 miljoner Euro till en miljard*). Den årliga analysen för att välja bolag till Sweden Sustaintech Venture Day visar på ett brett utbud av såväl stora miljardbolag som en bas av växande bolag.

Trots viss avmattning från rekordåret 2021 investerades totalt 3,2 miljarder Euro i svenska cleantechbolag 2022 (där Northvolt utgör 1,1 miljard) och 4,3 miljarder Euro i Norden totalt.

I ljuset av dagens investeringsklimat står sig cleantechinvesteringarna starka. 2022 års investeringar i Sverige är fortfarande 152 % högre än år 2020 och 300 % upp från 2019 så trenden uppåt håller i sig. Med tanke på allvaret för klimatfrågan är investeringarna fortfarande låga jämfört med övrig tech” säger Magnus Agerström, VD på Cleantech Scandinavia.
This is the author
I den analys av 800 bolag som görs inför urvalet av de 30 bolag som deltar på Sweden Sustaintech Venture Day av Charge Amps-grundaren Boel Swartling och Magnus Rehn på Sting, konstateras också att branschen växer och utvecklas.

Investerarna har valt att lägga sitt fokus på svensk cleantech de senaste åren, trots tuffa omvärldsfaktorer. Särskilt de större bolagen är ute på internationella miljardresor. Av 800 svenska cleantechbolag har vi nu sju noterade bolag och fem onoterade bolag som omsätter över en miljard och det finns klara kandidater för fler att nå denna nivå. Vi ser 39 bolag som vuxit till över 100 miljoner i omsättning” säger Boel Swartling.
This is the author

Enligt Cleantech Scandinavias rapport visar det sig att 80 % av kapitalet som investeras detta år i nordisk cleantech kommer från investerare utanför Norden. 2021 hade ett stort inflöde av europeiskt kapital till Norden men under 2022 kom närmare 60 % av beloppen från investerare utanför Europa. Rundor med enbart nordiska investerare spelar en stor roll i de tidiga stadierna även om de utgör en liten del av det totala beloppet. De nordiska investerarna skapar en viktig plattform för bolagen att starta och växa i början*). 

Börsnotering attraherar bolag med stort behov av tunga infrastrukturella investeringar och av de 15 noterade bolagen är 7 verksamma inom energiproduktion. Batterilagring är ett kraftigt växande område och elektrifiering av transporter attraherar fortsatt kapital. Bland de mindre, växande bolagen på väg uppåt i tillväxtkurvan återfinns många inom energieffektivisering och cirkulär ekonomi, exempelvis AI-lösningar för styrning av solcellsparker eller övervakning av elnät. Expansion av solceller är inte så kapitalintensivt och expansionsfinansieringen sker snabbt och smidigt. 

Investeringarna i sektorn har flerdubblats under åren vi drivit Sweden Sustaintech Venture Day och eventet har blivit en exklusiv och effektiv mötesplats för cleantechbolag och investerare. I oroliga tider är det lugnande att se att branschen attraherar internationellt kapital eftersom klimatfrågan blir alltmer akut och svenska bolag sitter på unika innovationer” säger Boel Swartling.

Boel Swartling

Boel Swartling och Magnus Agerström presenterar sina slutsatser den 31 maj.

*) Cleantech Scandinavia Dealflow Report 2022, se sammanfattande punkter nedan.

**) Se nedan, alla bolag listade på slutet.

 

Fakta om Sweden Sustaintech Venture Day

Sweden Sustaintech Venture Day 2023 ordnas den 31 maj på Scandic Continental i Stockholm och är det femte i ordningen. Eventet startades för att arrangörerna tyckte det saknades bra kontaktyta mellan investerare och växande bolag inom den hållbara tekniksektorn (cleantech, greentech eller sustaintech). Eventet anordnas BY INVITATION ONLY och de inbjudna är endast investerare vilket skapar en exklusiv mötesarena mellan bolag och investerare. De tre huvudarrangörerna är Energimyndigheten, SISP (Swedish Incubators and Science Parks) samt Cleantech Scandinavia. Övriga partners är Nefco, EIB, ABG Sundahl Collier, Vator Securities, Sting, Things, Deloitte, Nasdaq, Uppsala Innovation Center, Arctic Business, LEAD, Stockholm Capital of Scandinavia, CREATE, Innovatum Science Park, Uminova Innovation och GU Ventures.

KORTA FAKTA FRÅN CLEANTECH SCANDINAVIAS RAPPORT:

Investeringsnivån upprätthålls trots tuffa omvärldsomständigheter med €4,3 miljarder investerade i 339 deals i Norden, jämfört med rekordhöga €6,1 miljarder 2022. I siffrorna står Northvoltinvesteringar med för 1,1 miljarder (50%) 2022 (26%) samt 2,3 miljarder 2021 (18%) och detta slår starkt på siffrorna. Den genomsnittliga storleken på deals har ökat.

2018 – 714 M € (+72% från 2017) 

2019 – 1,376 M € (+93% från 2018) 

2020 – 1,836 M € (+33% från 2019) 

2021 – 6,460 M € (+252% från 2020) 

2022 – 4,284 M € (-33% från 2021) 

I de största fem segmenten av investeringar, fick företagen som toppar listan $100 miljarder eller mer och här återfinns Northvolt€1,1bn, Volta Trucks€290M, Svea Solar €95M, Swappie€118M och H2 Greensteel€260M. Också Polarium (€95M), Nornorm (€110M), Tibber (€90M), Exeger (€75M), Einride (€190M), Morrow (€100M) och Sensible4 (€110M) reste kapital i de större segmenten. Bolagen växer kraftigt och expanderar internationellt. Flera av dessa bolag har deltagit på Sweden Sustaintech Venture Day.

Av de nordiska länderna attraherar Sverige mest kapital, och särskilt i de större segmenten med stora rundor. Sverige lockar cirka 70% av det nordiska kapitalet investerat i belopp räknat. Det enda land där antalet affärer ökar är Norge, dock ej i totalbelopp vilket indikerar stark tillväxt i tidiga start-up-affärer här.

De branscher som attraherar mest kapital varierar kraftigt år från år och från att elektrifiering var det tydliga området 2021 så är energi det hetaste området 2022 och fördelningen under 2022 ser ut så här: Energilagring & batteri (31,7%), Transport & Logistik (21,3%), Energigenerering (12,5%), Tillverkning & Industri (7,2%), Kretslopp & avfall (6,3%). 

Till skillnad från andra länder är det inte särskilt många nya bolag inom området foodtech/Agtech och endast Matsmart och Oatly återfinns på investeringslistan över större investeringar.

När det kommer till antal investeringar är de största svenska investerarna Almi Greentech/Almi Invest, Chalmers Ventures, Norrsken VC samt AMF (gäller dock antal då belopp ej är tillgängliga).

Exempel på bolag som deltagit på Sweden Sustaintech Venture Day är: Ferroamp, Cake, Absolent Group, Northvolt, Svea Solar, Matsmart, Eways, Charge Amps, Alight, Comsys, Midsummer, Renewcell, Ecoclime, Climeon m fl.

BOLAG SOM VALTS UT ATT DELTA (första urvalet 10 av 30):

AirForestry hjälper skogsägare att skörda från luften. Med hjälp av elektriska skördedrönare så reduceras markskador och skogens kapacitet att binda koldioxid ökar. 20 percent av nuvarande skogsyta kan odlas genom att ta bort skogsvägar för avverkning.

ARBOAIR – startat av Jacob Markus Drugge and Jacob Hjalmarsson under LIU-stud använder drönare och AI-data för att hjälpa större industriella skogsägare med information om skadedjur, skador på träd och produktionsplanering för gallring och avverkning.

ECONANS – Fintechbolaget som erbjuder banker energieffektiviseringar för att hjälpa hushåll och företag att minska sin energikostnad och klimatavtryck. Bankerna måste idag baserat på både EU-krav och kundernas efterfrågan kunna analysera och rapportera kring hur grön deras lånestock är och ECONANS har utvecklat en plattform som gör precis detta.

Position Green är en renodlad hållbarhetspartner och skapar fullcykelanalyser för att göra företag konkurrenskraftiga – från compliance till impact. Position Green är ett datadrivet ekosystem som möjliggör för företag och investerare att vara sömlösa, transparenta och hållbara.

Bintel – kopplar upp papperskorgar för bättre återvinning. Återvinningen av framförallt plast kan ökas med 50 % och detta ger en avsevärd reduktion av koldioxidutsläpp. Bintel är marknadsledare och erbjuder en full avfalls-lösning med en enorm efterfrågan för delade soprum och publika ytor.

Northe – är ett svenskt techbolag som erbjuder en tresidig plattform för EV-laddning. Bolaget erbjuder laddlösningar för konsumenter och företag och har sedan starten lanserat i 18 europeiska länder och fått tusentals användare.

Reliefed Technologies – har utvecklat z.trusion® – en patenterad produktionslösning för att möjliggöra patenterad masstillverkning av komplexa 3D-komponenter i ett enda effektivt produktionssteg.

Vialiumina – startat av EV-veteranerna Pontus Frohde and Patrik Lindergren, elektrifierar och optimerar kommersiella transporter och hjälper företag att bygga intelligenta fordonsparker.

Vässla – är redo för bilfria städer och skapar frihet i stadsmiljön med sina prisbelönta e-bikes via både ägarskap och prenumerationsmodell. Vässla finns på många marknader över världen och lanserade nyligen sin Vässla Pedal, världens första riktiga unisex-e-bike.

WA3RM – är världsledande inom utveckling och finansiering av cirkulära bio-baserade flöden av industriellt avfall. Genom att göra om avfall till andra användbara resurser, bidrar de till den värdefulla klimatomställningen.

Pressansvarig, Sweden Sustaintech Venture Day: Lisa Lönner
Radar Kommunikation
+46702009414
lisa@radarkommunikation.se

Lisa Lönner